ADDRESS

Søndre Ringvej 1-3, kld.
2600 Glostrup

Hælsmerter

Stopsmerter Eksperten i København. www.diklinik.dk

 


Hælsmerter

Smerter under hælen eller under svangen er en af de mest almindelige løberelaterede skader. Den populære betegnelse for smerter fra dette område er hælspore. Man kan dog opdele denne skade i to typer, svangsenebetændelse og hælspore.


Svangsenebetændelsen

Langt de fleste løbere, som klager over smerter i den bageste del af foden og hælen, har en irritation af den kraftige sene, som går fra hælen og ud til tæerne. Senen danner ”gulvet” i foden og er med til at opretholde fodens hvælvede form. Ved hvert skridt under løb lander vi med 2-3 gange kropsvægten. Denne høje vægt vil presse foden ud, men fodens buede opbygning opretholdes blandt andet af svangsenen. På den måde kommer der en stor trækbelastning af senen, og opsummerer man denne belastning over flere uger med høj løbemængde, belastes senevævet mere end det kan nå at genopbygge sig, og en overbelastning af senen er en kendsgerning.

Første tegn er ømhed efter træning, typisk de første 2-3 minutter når man står op næste morgen efter løbetræning. Ved næste stadie vil der være smerter fra hælen i første minutter af en løbetur og evt. sidst på løbeture, og så selvfølgelig kraftigere ømhed dagen efter.


Hælspore

Har man haft markant svangsenebetændelse over længere tid (adskillige måneder) kan der blive skabt en mindre knogleudvækst, der, hvor svangsenen udspringer fra hælbenet. Denne tilstand kan udvikle sig til markante smerter, hver gang hælen sættes i underlaget.

En hælspore kan ses ved røntgenbillede eller ultralydsscanning.


Hælens fedtpude

Hælbenet beskyttes af en kraftig fedtpude under hælen, som samtidig fungerer som en effektiv støddæmper. Ved voldsomme landinger fra stor højde eller gentagne stød ved løb i for brede sko eller med dårlig støddæmpning, kan der opstå læsioner i hælens fedtpude kamre. Det blotter hælbensknoglen, som kan mærkes tydeligt. Denne blottelse af hælbenet kan irritere hælbensknoglen og forårsage hælspore. Blandt løbere er denne skade heldigvis ret sjælden.


Akupunktur og hælsmerter

Med akupunktur kan vi ofte fjerne eller stærkt reducere smerterne – og dermed give dig en bedre dagligdag. Forud for en akupunkturbehandling vil der være en grundig undersøgelse, og vi vil ligeledes kunen rådgive dig om bedre hvillkent skoens hælparti sidder tæt til hælen, træning kropsholdning og løber kropsholdning.

Leave a Reply

Your email address will not be published.